Adresa de corespondenta: Caransebes, str. Ardealului, nr.16A, Caras-Severin
Adresa e-mail: alin_detesan@yahoo.com
acpamrcs1952@yahoo.com
Tel: 0745601674
 

Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Caraş-Severin

 

Cine suntem şi ce dorim

 
 
Cine suntem noi?

Suntem un grup de oameni legaţi sufleteşte unii de peste patru decenii, iar alţii de mai deunăzi, toţi învârtindu-ne în jurul lucrului care ne leagă, acesta fiind o găină sau un cocoş, un iepure mai mic sau mai mare, un porumbel sau mai nou un papagal sau un porcuşor de Guineea. Aceste animăluţe care nu numai că ne adună câteva zile intr-un local expoziţional dar ne şi stârnesc de multe ori să purcedem la drumuri lungi de sute sau mii de kilometrii în căutare unor noi surate pentru "orătăniile" noastre de acasă.
Nu suntem cu nimic mai deosebiţi fenotipic de cei din jur, care au şi ei unii ”păsări sau păsărici” dar diferenţa constă în faptul ca ei, ori au puţine ori şi le ţin bine în colivii pe când noi , dupa ce avem stoluri întregi ale noastre mai şi „zboară creanga” , ei, nu-i nimic patologic ar spune unii, dar nici recuperabil nu este. Ca oricare pasionat irecuperabil de la ţelul său, şi pot spune ca majoritatea crescătorilor îl au bine definit în mintea şi mai ales în sufletul lor, pentru realizarea scopurilor propuse trebuie să facă şi sacrificii atât legate de timp cât şi financiare, trebuie subliniat faptul că acest lucru este un hobby şi nu o afacere, iar când ai un hobby nu mai primează banul ci doar modul prin care îţi poţi înfăptui obiecivele propuse.
Acestea erau de cele mai multe ori limitate la creşterea, îngrijirea şi înmulţirea păsărilor, porumbeilor sau iepurilor din curte, azi în schimb tindem să mergem cu „bogăţia” noastră biologică din curte la competiţii din ce în ce mai mult şi tot mai departe, uşor mai timid chiar şi peste hotarele ţării, cu scopuri pur sportive, căci doar o expoziţie este o competiţie, un concurs, iar candidaţii tind să devină campioni la rasa şi culoarea lor, recunoscânduli-se valoarea de cele mai multe ori printr-o diplomă, cupă sau medalie. Şi astăzi prin multitudinea de competiţii la care poţi participa avem crescători printre noi care au pereţi plini cu diplome, dulapuri ticsite de cupe şi medalii, sau unii şi mai temerari nici nu mai au unde să le etaleze.
Acum încercând să punem în valoare munca şi meritele deosebite de care se bucură unii din membrii noştri vrem să amintim cele mai notabile performanţe în materie de creşterea păsărilor, porumbeilor sau iepurilor de casă pe care le-au dobândit în anul care stă să trecă.
Asfel în anul 2010 Asociaţia noastră a participat la două expoziţii Naţionale organizate la Breaza unde a avut rezultate de primă clasă, obţinând 25 de titluri campioni naţionali clasându-se în ianuarie 2010 la prima Expoziţie Naţională locul doi pe Asociaţii cu 6 campioni naţionali după cum urmează: Mihai Anton la Cochinchina Galben, Dan Boitoş la Brahma herminat închis şi New Hampshire, Alin Deteşan la Sumatra negru, Wyandotte pitic alb si Wyandotte pitic porţelan. Locul întâi fiind ocupat de Asociaţia Brezeanca din Breaza cu 10 campioni, iar locul trei Asociaţia Fauna Băniei din Craiova şi Asociaţia Ţara Bârsei din Braşov , ambele cu câte cinci campioni.
Acum, recent în noiembrie la a doua Expoziţie Naţională, acum cu de toate, Păsări de curte, Păsări ornamentale, Iepuri, Păsări de colivie şi Porcuşori de Guineea Asociaţia noastră a avut următoarele rezultate: şase campioni naţionali la păsări de curte, din care patru aparţinând lui Dan Boitoş la Brahma herminat deschis, Orpington auriu şi două la New Hampshire şi câte unul, Viorel Traleş la Cochinchina alb şi Schnell Marius la Orpington auriu, doi campioni naţionali la iepuri de rasă ambii ai lui Adrian Grosu la rasa Neozeelandez alb, şi unsprezece campioni la păsări exotice sau de colivie (canari, papagali, zebre australiene, pescaruşi japonezi, turturele râzătoare şi porcuşori de Guineea) toţi aparţinând la doi crescători, Alin Deteşan cu şase campioni şi Adrian Rombescu cu cinci campioni.
Centralizând rezultatele clasamentul pe asociaţii arată astfel; locul I la păsări de curte Asociaţia Ţara Bârsei din Braşov cu nouă campioni, locul II Asociaţia Fauna Băniei din Craiova tot cu nouă campioni (dar departajate la coeficientul raselor grele), iar locul III-IV Asociaţiile Pajura Ilfov-Bucureşti şi Asociaţia Cluj cu câte 7 campioni, pe locul V Asociaţia Caraş-Severin. La iepuri Asociaţia noastră s-a clasat pe locul III cu 2 campioni, după Asociaţia Miercurea Ciuc care a adunat 11 campioni, şi după Asociaţia din Tg. Secuiesc care a obţinut doi campioni. La secţiunea exotice de departe au fost cele mai largi scoruri, Caraş-Severin-ul obţinând locul I cu 11 campioni, iar pe locul II Asociaţia din Braşov cu 3 campioni, apoi Asociaţia din Iaşi şi cea din Baia Mare - Creasta cocoşului cu câte un campion.
Adunând toţi campionii de la toate secţiunile Asociaţia Crescătorilor de păsări şi Animale Mici de Rasă Caraş-Severin a obţinut cu cei 19 campioni ai săi, Trofeul PHOENIX, fiind Asociaţia cu cei mai mulţi campioni de la acea expoziţie.
Echipa de conducere a Asociaţiei împreună cu membrii săi încearcă să ţină un prag de performanţă foarte ridicat în plan competiţional şi insuflarea acestui hobby la cât mai multă lume, începând cu copii de şcoală primară şi terminând cu pensionarii.
Vă aşteptăm pe cât mai mulţi în rândurile noastre, beneficiind de toată bunăvoinţa şi priceperea noastră, dar şi de sprijin cu material genetic.
Conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Caraş-Severin vă urează mult succes în competiţiile specifice şi multă sănătate tuturor crescătorilor.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one