Adresa de corespondenta: Caransebes, str. Ardealului, nr.16A, Caras-Severin
Adresa e-mail: alin_detesan@yahoo.com
acpamrcs1952@yahoo.com
Tel: 0745601674
 

Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Caraş-Severin

 

Monta la iepuri

Comentariu publicat de morad essam imad pe Ianuarie 15, 2011 la 3:22pm
MONTA IEPURILOR DE CASA
( Imperecherea )

La iepurii de casa caldurile se manifesta in tot timpul anului , cu o perioada mai putin intensa spre sfarsitul verii.In ovarele iepuroaicei exista intotdeauna foliculi pe cale de maturare , ovulatia fiind provocata de actul montei.
In cazul in care iepuroaica nu a fost data la monta , foliculii maturi persista un timp , apoi regreseaza si sunt inlocuiti de alti foliculi pe cale de maturare. Acest fapt explica de ce iepuroaica se gasestetimp de mai multe saptamani in calduri, gata sa accepte sa fie montata.
Atunci cand dupa imperechere nu are loc fecundatia, corpii galbeni formati raman activi circa o luna , interval de timp in care caldurile dispar.
Momentul efectuarii montelor la iepuri este determinat de cel al depistarii femelelor in calduri.
Cele mai intense calduri la iepuroaica se manifesta dupa fatare la 1-3 zile, la 9-12 zile si la 28-30 de zile.
Semnele caracteristice perioadei de calduri sunt urmatoarele: femelele sunt nelinistite, se agita in cusca, rascolesc asternutul, isi smulg parul de pe abdomen, fac cuib, stau intinse, au organele genitale externe de culoare rosie-aprins, iepuroaica introdusa in cusca mascului accepta monta.
Spre deosebire de cazul anterior , iepuroaicele care nu sunt in calduri dar sunt introduse la mascul au alte semne caracteristice si anume : fug, tin coada lipita de corp, se trantesc pe o parte, nu accepta masculul, iar uneori il musca de bursele testiculare, castrandu-l.

Precautii :
Inainte de realizarea imperecherii va fi verificata starea de sanatate si conformatia organelor genitale externe ale celor doi reproducatori.
Dupa opinia unor specialisti in cunicultura, se recomanda ca, inainte de transportul femelei in cusca masculului, sa se realizeze si un usor masaj al zonei sexuale externe pana cand femela executa miscarea caracteristica a trenului posterior, miscare ce sugereaza excitatia si dorinta de imperechere. Acest procedeu ar mari sansele fertilizarii.
Din acest moment, femela va putea fi introdusa in cusca masculului.
NU se va duce masculul in cusca femelei, deoarece acesta va fi preocupat de acomodarea cu noul mediu si nu va acorda nici o atentie femelei, care devine agresiva cu el.
Iepuroaica se transporta spre cusca mascului astfel : se tine cu o mana de pielea din regiunea spinarii, cat mai aproape de gat , iar cu cealalta se sustine de abdomen.
Dupa introducerea in cusca ,actul montei are loc rapid , durand doar cateva secunde.
Momentul incetarii impreunarii este pus in evidenta de faptul ca masculul scoate un sunet specific si se tranteste in lateral.
Acest mod bizar de comportament este pus pe seama unui aflux sanguin in zona peniana, fapt ce determina o mai slaba irigare a creierului.
De altfel, iepurii nu sunt singura specie in care masculii scot sunete si se trantesc in lateral la finalul imperecherii :)
Este recomandabil ca monta sa se realizeze pe timp racoros , dimineata sau seara.
Dupa realizarea a doua monte consecutive, iepuroaica va fi readusa in cusca din care a fost luata.
Femelele in calduri care refuza actul sexual, fie se vor muta intr-o cusca din vecinatatea masculului si vor fi apoi introduse mai multe zile la rand in cusca acestuia pana il vor accepta , fie vor fi introduse in cusca altui mascul.
La 6-7 zile de la monta se poate poate efectua controlul instalarii gestatiei prin reintroducerea femelei in cusca masculului.
Daca femela ataca masculul si emite sunete tipice, ea se considera gestanta si se scoate rapid din cusca acestuia.
Dupa 10-12 zile de la monta se poate proceda la palparea transabdominala a trompelor uterine pentru diagnosticarea starii de gestatie.
Dealtfel , odata cu trecerea timpului, se constata ca femelele gestante isi modifica atat aspecul exterior cat si comportamentul.
Apetitul lor creste, formele se rotunjesc, miscarile devin mai lente si ,daca sunt introduse la mascul, NU accepta monta.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one